Predstavljeni digitalni snimci manastira Decani, Beta

decani.jpg

БЕОГРАД, 5. августа 2005. (Бета) - Стручњаци фонда "Благо" Конгреса српског уједињења из САД, који од 1998. године дигитално снимају православне цркве у Србији ради њихове промоције у свету, представили су у петак у Београду снимке манастира Дечани.

Екипа Фонда је током јула најсавременијом техником направила око 4.000 снимака овог манастира на Косову - његове архитектуре, фресака и монашког живота - а целокупни материјал ће, највероватније од новембра, бити постављен на сајту www.srpskoblago.org.

Фонд је већ снимио Ђурђеве ступове, Петрову цркву, Грачаницу, Студеницу, Манасију, Милешеву и Раваницу, и омогућио посетиоцима сајта www.srpskoblago.org да се тим светињама виртуелно прошетају, рекао је председник Конгреса српског уједињења Ненад Вукићевић.

Како је новинарима речено у српском министарству за дијаспору, Фонд ће до септембра направити промотивни CD-ROM са снимцима Сопоћана, Петрове цркве и Ђурђевих ступова, који ће бесплатно бити дељен свима који су заинтересовани, али и самим манастирима.

CD-ROM је део пројекта "Манастири Србије", који Фонд "Благо" остварује уз подршку министарстава за дијаспору и културу.

Donate

BLAGO Fund, Inc. is a US registered non-profit organization and all your donations are tax deductible.  Follow this link for further information on donating to BLAGO Fund.

Newsletter

Keep up on our always evolving content and collection volume. Subscribe to our newsletter mailing list.

Contact Us

Use the following form to contact BLAGO Fund.

 

Search